Vízimalom

Vízimalom

A Vízimalom a múltam, a jelenem és a családom jövője. Minden szegletéhez fűződik egy-egy kedves emlék vagy történet, melyet én is a szüleimtől, nagyszüleimtől, dédszüleimtől hallottam. A vízimalom több, mint száz éves múltját féltve őrzöm családommal együtt. Boldog vagyok, hogy gyermekeim tovább viszik mindazt, amit dédapám hagyott ránk örökségül. Csizmadia Elemér vagyok, a vendégeink - kicsik és nagyok egyaránt – Elemér bácsinak szólítanak. Szeretnék megismerni a vízimalom történetét? Lépjenek be a Malomba! Szeretettel várom Önöket!

Több, mint 100 éves családi örökség

A vízimalmot 1907-ben dédapám, Háry Mihály molnár építtette. A Kígyós-patak partjára épült, mely abban az időben 9 malmot hajtott. Mára már a patak is kiapadt és a másik 8 vízimalom sem élte túl az időt.  A malmot 1952-ben államosították, ezután nem léphettünk be a magtárként használt épületbe. 20 év elteltével üres, lepusztult állapotban sikerült visszavásárolni. Édesapám féltette az épületet, de attól is félt, hogy a mai modern világban már nem lesz érték a malom és lebontásra kerül.
2001-ben fiam a család iránti tiszteletből és szeretetből elhatározta, hogy megmenti az örökséget, felújítja és ezzel megvalósítja nagyapja álmát. A család egy emberként állt mellé és 2003-ban már az első látogatókat fogadhattuk a vízimalomban. Büszke vagyok rá, hogy a felújításért fiam, Csizmadia Zoltán Podmaniczky-díjat kapott.

A kapuban várjuk Önöket

Örömmel tölt el, hogy a Vízimalom a falu büszkesége lett. Hatalmas megtiszteltetés számunkra, hogy 2017-ben és 2018-ban a „Magyarok kenyere” program keretében itt tartották a búzaösszeöntés ünnepét, amikor jelképesen egyesítették Kárpát-medence magyarlakta területeiről érkező búzát.

A múltat őrizzük, a jövőt építjük.

Újra forog a kerék és a vízimalom tovább él. A malommúzeum ismét az otthonom lett, ahol megelevenednek a történetek. A múlt, amiben vannak fájó pontok. A jelen, amiben boldogok vagyunk. A jövő, amit fiam és családja épít tovább.
Jöjjenek el Nemeshanyba, a Csizmadia Vízimalomba, és ismerjék meg  történetünket, a molnár mesterséget és a vízimalmot!

Szeretettel várjuk Önöket a kapuban!
Csizmadia Elemér és családja


A malommúzeum március 1. és október 31. között látogatható keddtől vasárnapig 9-18 óráig.